Visitkortopbjælke
 Årshjul - hvordan?

Årshjuls samlet

Hvordan laver jeg et årshjul?

- fem gode råd til at få styr på de tilbagevendende opgaver og aktiviteter


Et årshjul synliggøre årligt tilbagevendende driftsopgaver og fælles aktiviteter. Veludformede årshjul kan også tydeliggøre sammenhænge mellem aktiviteterne og binde de enkelte elementer visuelt sammen.

Med AnnualWheel, er det nemt at lave et grafisk årshjul lige til at indsætte i en PowerPoint, på en hjemmesiden eller i et dokument (som fx nyhedsbreve, personalehåndbogen, årsrapporten m.v.).

Du finder Annualwheel i en gratis version ved at klikke her (kræver ikke længere registrering).


Hvordan gør jeg? - fem råd til de næste årshjul!


I AnnualWheel har vi gjort det nemt at oprette årshjul, der giver medarbejdere, brugere og kunder det overordnede overblik.
Alle organisationer, foreninger og virksomheder har deres unikke forskelligheder, der skal kunne fremstå klart og tydeligt i deres årshjul. Her er fem gode råd ifm udformningen af et godt årshjul:

  1. Grupper jeres opgaver i en række overordnede processer eller hovedopgaver, som fx budget, regnskab, strategi, evaluering, arrangementer m.v. Det gør det nemmere at skabe overblik og synliggøre de fælles og hovedopgaver. Et årshjul er ikke en kalender! Hvis man ønsker mere detaljeret styring af opgaver og delopgaver, bør man anvende et gantt-diagram, hvilket findes i OctoPro, der samtidig tilbyder mange tværgående styringsværktøjer.

  2. Processerne behøver ikke tidsmæssigt at hænge sammen, men præsenteres i årshjulet i den samme ring. Hver proces kan således opbygges af en eller flere delaktiviteter eller milepæle. I AnnualWheel tildeles de blot samme procesnavn, så sørger appen automatisk for deres rette placering.

  3. Indtast fx aktiviteterne i et regneark med startdato, slutdato, titel, procesnavn og ansvarlig, så du har et overblik. I AnnualWheel kan dette gøres direkte i appen, der samtidig tegner dit årshjul.

  4. Overblikket afhænger, hvordan du vælger at gruppere opgaverne i årshjulet. Skal de fx grupperes efter startdato, titel, proces eller ansvar? I AnnualWheel klikker du blot på den overskrift, du vil gruppere efter:

    • Startdato (årshjulet nederst til højre): Tildeler hver enkelt opgave en særskilt farve i hver sin ring (danner en snegleform).

    • Titlen (årshjulet nederst til venstre): Tildeler hver enkelt opgave en særskilt farve i hver sin ring.

    • Procesnavnet (årshjulet øverst til venstre): Giver procesoverblik, hvor hver proces får sin egen farve.

    • Ansvarsområde (årshjulet øverst til højre): Giver et tværgående ansvarsoverblik, hvor hvert ansvarsområde får sin egen farve.

  5. Sørg for, at de vigtigste processer ligger i de yderste ringe/lagkagestykker. I AnnualWheel kan man i fx Titel- eller Proces-feltet  give opgaverne et nummer, så man efterfølgende via en sortering kan styre, hvor i årshjulet opgaverne placeres.


Kildevad ApS • Mariane Thomsens Gade 40 • DK-8000 Aarhus • Mail: info@kildevad.com • CVR: 33758332